Finale wedstrijd Eerste Kok van België 2016

eerste kok van belgieDrie Oost-Vlaamse chefs bereiden zich voor op de finale van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2016’

Ieder jaar organiseert de Gastronomische Club Prosper Montagné de officiële meesterschapswedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste kok van het land. Er mogen slechts vijf koks deelnemen aan de finale. Drie daarvan komen uit Oost-Vlaanderen. Fabian Bail, chef van restaurant ‘Paul de Pierre’ te Etikhove, Wim Van Hecke, sous-chef van ‘Fleur de Lin’ te Zele, en Ignace Wattenberge, sous-chef van hostellerie ‘L’Esco’ te Wetteren dingen maandag a.s. mee naar de felbegeerde titel ‘Eerste Kok van België 2016’. De concurrentie is niet mals. De andere finalisten zijn Cédric Gourdin (chef van ‘La Ferme de Grambais’ te Nijvel) en Glenn Verhasselt (chef van restaurant ‘Sir Kwinten’ te Lennik).

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd “Eerste Kok van België” is namelijk op basis van de wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

De finale van de Prijs Prosper Montagné vindt plaats op maandag 5 oktober 2015 in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. Jean-Pierre Bruneau van sterrenrestaurant ‘Bruneau’ is ambassadeur
van deze 63ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Peter Goossens, provoost van de Keukenchefs, heeft de technische jury samengesteld. Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van de wedstrijd.

Tijdens de finale moeten de kandidaten drie gerechten klaarmaken:

koude of warme bereiding van makreel met garnalen, waterkers en gember,
inlandse hoeveduif met groene kool, aardpeer, ganzelever en Lindemans Oude Geuze Cuvée René
en als dessert witte chocolade Belcolade met vanille, limoen en ananas.

Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen.