Vegetarisch gourmetten

gournettenVegetariërs kunnen perfect vegetarisch gourmetten zonder vlees of vis. Veel mensen hebben nog steeds de verkeerde opvatting dat gourmetten steeds met vlees moet gebeuren. Wie eens rustig kijkt bij de supermarkt zal vlug merken dat er veel kant en klare vleesvervangers verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan groenteburgers en vegetarische hamburgers en/of gehaktballetjes. Deze kunnen prima op het gourmetstel worden bereid, om er vervolgens heerlijk van te genieten.

Voor wie een liever zelf een eigen vegetarische gourmetgerecht wil maken zijn er ook tal van recepten beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld zelf falafelburgers in een handomdraai klaarmaken. Daarvoor kun je het onderstaande recept volgen:

Ingrediënten voor de vegetarische falafelburgers:

200 gram gedroogde kikkererwten
2 teentjes fijngesneden knoflook
4 takjes verse munt
3 takjes verse peterselie
1 theelepel gedroogde munt
1 theelepel komijn
½ fijngesnipperd uitje
½ theelepel chilipoeder
¼ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
½ theelepel peper

Recept voor de vegetarische falafelburgers:

Probeer alles op voorhand klaar te zetten zodat je niet al teveel tijd verliest om alles één voor één uit de koelkast te halen. Om te beginnen giet je over de kikkererwten kokend water en laat ze minimaal een uur in het water weken. Gebruik genoeg water want het water zal snel opgenomen worden door de kikkererwten. Na het weken van de kikkererwten droog je deze zorgvuldig af en leg ze nadien wijd open zodat ze nog kunnen nadrogen. Na het drogen van de kikkererwten pureer je alle andere ingrediënten in een keukenmachine zodoende een deeg te verkrijgen. Laat het deeg dat ontstaat een uur in de koelkast opstijven, en maak er vervolgens kleine hamburgertjes van. Deze kun je vervolgens bakken in je gourmetpan.

Er zijn nog veel andere gerechten voor vegetarisch gourmetten. Denk bijvoorbeeld aan kleine wraps die je vult met kaas en pepertjes, of aan champignons die je vult met kruidenboter. Daarnaast kun je ook kleine maïskolfjes en asperges klaarmaken op het gourmetstel. Wat ook erg lekker is, is een stukje stokbrood met geitenkaas en honing. Als je de geitenkaas eventjes bakt, smaakt dit heerlijk op het stokbrood. Omeletjes kun je natuurlijk ook op vele manieren bakken, bijvoorbeeld met paprika, ui, champignons, tomaat, kaas, roerbakgroente of wat je maar wilt erin. Datzelfde geldt voor pannenkoekjes, waar je ook veel ingrediënten in kunt verwerken.

Een andere vegetarisch recept om te gourmetten, is de rijst vooraf koken en dit opbakken in het gourmetpannetje. Bij de supermarkt zijn bovendien kleine kaassoufflés te koop die je prima kunt bereiden op het gourmetstel. Nog een andere mogelijkheid is om kaasblokjes of kaasplakjes om te wentelen in een mengsel van bloem, ei en paneermeel. Zo maak je heel eenvoudig je eigen kaas-schnitzels.

Vegetarisch gourmetten kan ook met vis

Er zijn ook vegetariërs die wel vis eten. Vis is lekker eten en is daarbij ook snel klaar op het gourmetstel. Als je vegetarisch wilt gourmetten met vis, zijn er voldoende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor zowel stevige vissoorten als voor schelp- en schaaldieren. Je kunt bijvoorbeeld tong, zalm, schol en kabeljauw klaarmaken op het gourmetstel, maar het is ook mogelijk om gekookte mosselen en garnalen te bereiden. Snijd visfilets in stukjes of plakjes, bestrooi dit naar wens met viskruiden en bak de vis gaar. Zo zie je maar dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Waarom vegetarisch eten ?

Vegetarisch eten bevat veel groenten en minder verzadigde vetten. Dit is dan ook gezonder en er zijn veel studies die aantonen dat tussen het eten van veel vlees de link naar hart- en vaatziekten, cholesterol, obesitas, diabetes en kanker leggen. Andere studies wijzen uit dat al deze problemen minder vaak voorkomen bij vegetariërs, dat vegetariërs minder dik zijn en dat ze ouder worden. Omdat vegetarisch koken bij iedereen in de smaak zal vallen kan je nu ook vegetarisch gourmetten op je verlanglijstje te zetten.